top of page
76a4dcca-0185-4732-88c8-8fb2179f9a4d_edited.jpg

TERAPEUTTI

SAID AMRANE

  • Musiikkiterapeutti (Master of Arts)

  • Psykoterapeutti (ET), Valviran oikeuttama, minkä voi tarkistaa Julkiterhikki-palvelusta)

  • Musiikkipsykoterapian kouluttajapsykoterapeuttipätevyys

  • Kelan voimassaolevat sopimkset: 

    • kuntoutuspsykoterapia (musiikkiterapia 16 - 25-vuotiaille ja psykoterapia 26 - 67-vuotiaille) 

    • vaativa lääkinnällinen kuntoutus alle 65-vuotiaille sekä musiikkiterapiasta että psykoterapiasta

    • sopimus ryhmäterapioista hyväksytty 1.1.2019 alkaen vaativana lääkinnällisenä kunotutuksena 

      • lasten ja nuorten musiikkiterapia​

      • lasten ja nuorten psykoterapia

      • aikuisten musiikkiterapia

  • HUS-kuntayhtymän kautta yksilömusiikkiterapiaa lapsille ja nuorille

  • Psykodynaaminen suuntautuminen

  • Mahdollisuus myös vanhempainohjaukseen ja työnohjaukseen.

Terapeutti
Hoitosuuntaus -- ajatuksia omasta polustani terapeuttina

Ajatus terapeutiksi ryhtymisestä syntyi jo lukioaikana innostavalla musiikkiterapian esittelyluennolla. Tuolloin tajusin, että on olemassa ammatti, missä voisin yhdistää kaksi kiinnostukseni kohdetta: musiikin ja psykologian. Tuo luento pidettiin Helsingin konservatoriossa, jossa olen opiskellut klassista musiikkia ja musiikkikasvatusta monipuolisesti. Tuolloin oli alkanut jo omatoiminen perehtyminen muihin musiikkityyleihin ja vapaamuotoisempi itseilmaisu esim. bändeissä ja musiikin tekemisen saralla. Omat voimaannuttavat kokemukseni musiikin eheyttävästä ja lohtua tuovasta vaikutuksesta olivat varmaankin tuon ammattiuraani määrittävän oivalluksen takana. Oli kiehtova ajatus, että voisin jakaa tulevassa työssäni omaa kokemustani musiikista ja samalla olla tekemisissä psykologisten asioiden kanssa. Oikeastaan tuosta alkoi elämän mittainen ja kaksijakoinen opintomatka musiikin ja terapian maisemissa. Myöhemmin musiikista on tullut oma harrastus ja ammatillinen matka on jatkunut musiikkiterapian ja psykoterapian saralla. Oppiminen ja uuden opiskelu jatkuu edelleen.   

 

Musiikkiterapeutiksi koulttautumisen jälkeen oivalsin nuorena aikuisena, että myös psykoterapia kiinnostaa. Kiinnostus psykodynaamiseen ajatteluun heräsi jo musiikkiterapiaopintojen aikana. Siitä tuli jo ammattiurani alkumetreillä oma viitekehykseni musiikkiterapeuttina. Myöhemmin keski-ikäisenä tajusin, että haluan kokeilla siipiäni myös psykoterapeuttina. Hakeuduin musiikkipsykoterapian vaativan erityistason koulutukseen Oulun yliopistoon. Sain sieltä psykoterapeutin kouluttajapätevyyden, joka vastaa vanhan lainsäädännön mukaista VET-pätevyyttä.

​

Olen ollut alusta asti avoin erilaisille suuntauksille: en ole ollut mitenkään orjallinen menetelmien suhteen. Ajatteluni pohjavire on fenomenologinen, eli tarkoituksena on ollut aina terapiamenetelmästä tai olosuhteista riippumatta tutkia yhdessä asiakkaan kanssa ilmiöitä: kysyä "mistä tuulee" ja kuulostella mitä ajatuksia ja tunteita mielessä liikkuu. Miten asioista voisi ajatella uudella tavalla. Miten voisin uudistua tai löytää jotakin uutta merkitystä? Asiakaskeskeisyys on ollut aina johtonuorana työssäni. On tärkeätä että terapia on asiakkaan / kuntoutujan / potilaan näköistä. Musiikiterapiassa se tarkoittaa sitä että musiikki on potilaan valitsemaa ja soitto tapahtuu potilaan ehdoilla. Joskus soittamattomuus tai musiikin poissaolo voi olla potilaan oma valinta. Psykoterapiassa tärkeätä on antaa potilaalle tilaa ja auttaa häntä tulemaan kuulluksi. Tämä tarkoittaa myös hänen itsensä eri puolien kuulluksi tulemista omalle itselleen. Tärkeätä on myös tutkailla sitä mitä terapiassa tapahtuu "tässä ja nyt". Tämä kaikki vaatii luottamuksen rakentumista ja rohkeutta kohdata asioita, jotka helposti sivuutamme. Myös suhteesta terapeuttiin on hyvä pystyä puhumaan.     

​

Suhteessa olon tutkailua voi tehdä sekä puhumalla että luovilla menetelmillä. Luovat menetelmät tarjoavat yhden lisäulottuvuuden "käydä omia juttuja läpi". Musiikki on yksi hyvä tapa päästä tekemään asioita yhdessä ja tutkia, minkälaisia ajatuksia mielessä herää. Olen avoin kokeilemaan monenlaisia luovia menetelmiä, jos niistä on hyötyä. Tätä kutsuttiin aiemin terapiakentällä eklektisyydeksi: ajatus oli, että terapeutti kerää oman "työkalupakkinsa" erilaisista menetelmistä ja ajattelutavoista ja tekee niistä oman näköisensä yhdistelmän, jota sitten kehitetään ajan kanssa. Nykyään lähimpänä sydäntäni on ajatus integratiivisesta työskentelyotteesta (vrt. integratiivinen psykoterapia), jossa on samankaltainen ajatus menetelmällisestä ja teoreettisesta joustavuudesta: mihinkään yhteen tiettyyn menetelmään ei tarvitse ripustautua. On parempi perehtyä eri menetelmien parhaisiin puoliin ja pyrkiä soveltamaan niiden elementtejä omaan työotteeseensa, kuin yrittää sovittaa samaa työotetta kaikkiin potilaisiin. Näin asiakaskeskeisyyskin paranee. Ajattelen kuitenkin, että on hyvä olla yksi perusviitekehys jonka terapeutti hallitsee ja siihen voi sitten ottaa elementtejä hyväksi havaituista menetelmistä, jotka toimivat juuri tässä käsillä olevassa hoitosuhteessa. Laaja-alainen koulutus antaa tähän hyvät eväät. 

 

Loppujen lopuksi suurin osa terapia-alan menetelmistä on syntynyt enemmän tai vähemmän samalla tavalla, vanhaa uudistamalla: kun vanhat menetelmät eivät enää ole toimineet tietyssä asiakaskohtaamisessa, niin on lähdetty etsimään uusia toimintatapoja. Lopulta kokemuksen kautta on päädytty erilaisiin käytäntöihin ja uusiin teorioihin. Taustalla ovat vaikuttaneet luonnollisesti myös oman aikansa aatevirtaukset esim. hoitokäytännöt ja uusin tutkimusnäyttö, myös läheisiltä aloilta. Usein tärkeäksi on noussut ns. intuitiivinen, hiljainen, kokemuksellinen tieto, joka syntyy käytännön työssä ihmisten kanssa, mutta myös ihmisten välisen kokemuksellisen vaihdon myötä. Nykyään meillä on selkeämmät ohjenuorat ja tutkimusnäyttöä alkaa löytymään monessa myös ns. kovan tieteen puolelta. Ajattelen kuitenkin niin, että tällaisessa intiimissä ihmissuhdetyössä on tiedon ja kokemuksen lisäksi paljon intuitiota ja ns. hiljaista tietoa, jota on vaikea pukea sanoiksi tai jota on vaikea vangita tieteellisen tiedon muotoon. Muuttujia on paljon. Ihmiset ovat hyvin erilaisia ja heillä on hyvin erilaisia ongelmia ja tarpeita. Uskon että ammattiterapeutin on mahdollista hyvässä ja kannattelevassa yhteistyössä auttaa potilastaan eteenpäin selkeämmille vesille, jopa menetelmästä huolimatta. Mielestäni tähän hektiseen aikaan, jossa myös terapiaa arvioidaan tuottavuuden näkökulmasta, tarvitaisiin ns. "terapiarauhaa", jotta asiat voivat tekeytyä ajallaan ja tärkeät asiat saavat tilaa nousta esille ilman suorituspaineita. 

​

Psykodynaamiseen ajattelutapaan kuuluu ajatus siitä, että terapeutti keskittyy vastaanottamaan potilaan kertomusta eikä tuo omaa persoonaansa tai mieltymyksiään liiaksi esille, sillä se voi liiaksi ohjata potilaan omaa terapiaprosessia. Tämän takia tämä esittely on melko filosofinen ja yleinen luonteeltaan. Fokuksessa terapiassa pitäisi olla potilaan oma kokemus ja hänen ajattelunsa. Empatialla on tärkeä osa ymmärryksen syntymisessä. Vain asettumalla potilaan asemaan ja kuuntelemalla potilasta ulkopuolisin pyyteettömin korvin terapeutti voi tarjota jotakin sellaista esiymmärrystä minkä potilas voi sitten viedä loppuun. Potilaan tehtävä on siis puhua (ja/tai soittaa/tuottaa jotakin luovaa materiaalia) ja terapeutin tehtävä on kuunnella ja ihmetellä yhdessä potilasta tukien -- ja ajoittain myös sopivasti haastaen. Kyse on oikeastaan oman narratiivin uudelleen organisoimisesta: kun saa kertoa omat asiansa vapaasti omalla rytmillä omassa järjestyksessä ja tulee aidosti kuulluksi -- niin samalla oma kokemusmaailma hahmottuu uudella tavalla. Parhaassa tapauksessa syntyy uusi raikas ja vähemmän ahdistava tapa nähdä oma itsensä tässä maailmassa, jotta voi luottavaisemmin mielin suuntautua omaan tulevaisuuteensa. Ajatus mielen sisäisestä emansipaatiosta tarkoittaa vapautumista menneisyyden kahleista. Se tarkoittaa, jossakin vaiheessa, myös vapautumista terapiasta.  

Hoitosuuntaus

Vahvuudet ja osaaminen (Vaaditaan Kelan VLK-kunotutuksen standardissa)

​

Musiikillinen kompetenssi

  • soitan hyvin monia instrumentteja

  • musiikin teoriatietämys on vahvaa 

  • osaan toimia eri musiikkityylien saralla aina klassisesta punkkiin 

  • musiikkiterapian työtavat ovat tuttuja ja olen toiminut hyvin erilaisissa ympäristöissä erilaisten kuntoutujien kanssa: kokemusta on laaja-alaisesti niin musiikkiterapian perinteisistä kuin poikkitaiteellisista tavoista työskennellä. 

  • studiotekniikka on tuttua: käytössä on myös ammattitason musiikinteko-ohjelmia

​

Kommunikaatiotaidot 

  • olen tottunut työskentelemään myös sellaisten kuntoutujien kanssa, joilla on vaikeuksia perinteisen puhekommunikaation kanssa

  • omasta mielestäni minulla on kielipäätä, joten joissakin rajatuissa tapauksissa terapia voidaan toteuttaa ilman yhteistä äidinkieltä

​

Käytössä olevat välineet musiikkiterapiassa

  • koulusoittimia on hyvin paljon

  • keskeiset bändisoittimet ovat käytettävissä

  • tilassa on akustinen piano

  • äänentoisto on erittäin hyvää tasoa ja liitännät ovat monipuolisia sekä terapiahuoneessa, että studiossa

  • tietokoneella käytössä on mm. GargeBand- sekä LogicPro-musiikinteko-ohjelmat

  • Padilla on erilaisia musiikin tekemiseen liittyviä sovelluksia, joista osa on ammattitason musiikintuottamiseen tarkoitettu ja osa on pelimäisiä sovelluksia

 

Vastaanottotilan fasiliteetit

  • tilaan pääsee pyörätuolilla. B-ovesta on esteetön pääsy hissille, jolla pääsee edelleen esteettömästi toimitilaan. 

  • käytössä on invavessa, sekä miesten ja naisten vessoja

  • odotusaula sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa B-rapun sisäänkäynnin yhteydessä.   

  • vastaanottotilassa on mahdollisuus säätää valoja tarpeen mukaan

  • tila on akustoitu

  • tilassa on erilaisia tuoleja erilaiseen käyttöön

  • käytössä on joitakin leluja sekä piirtämiseen liittyvää materiaalia

​

Psykoterapian erityisosaaminen

  • psykoterapiassa on mahdollista käyttää luovia menetelmiä työskentelyn tukena

  • eksistentiaaliset kysymykset eivät ole vieraita. :)

​

​

Vahvuudet ja osaaminen
Työkokemus

 

Työurani alussa työskentelin kehitysvamma-alalla sekä lastensuojelun puolella monissa erilaisissa "musiikinohjaukseen" liittyvissä tehtävissä, jo ennen terapeutiksi valmistumistani. Olen toiminut esim. bändiohjaajana ja erityismusiikkiryhmien vetäjänä. Tehtävät liittyivät "silloin viime vuosituhannella" ennaltaehkäisevään, terapeuttiseen sekä ihan perushoitotyöhön. Monenlaisia kerhoja ja leireillä on siis kouluttu. Osastohoidosta on myös kokemusta noilta ajoilta. Asiakkaina oli mm. kehitysvammaisia, monivammaisia, ja ns. moniongelmaisia lapsia, nuoria, aikuisia ja vanhuksia. Tällaiset pedagogisluonteiset työt loppuivat pikku hiljaa kun aloin valmistuttuani samaan oman alani töitä sekä yksilö- että ryhmäterapeutina enemmän. 
 

Minulla on takana pitkä työsuhde puolipäiväsisenä musiikkiterapeuttina Helsingin kaupungin vammaishuollossa 1993-2004. Tätä ennen tein vuosina 1990-1993 musiikkiterapiaa kaupungille tuntityönä.  

​

Kelan palveluntuottajana olen aloittanut musiikkiterapeuttina v 1998 vaikeavammaisen kuntoutuksessa (nykyinen Vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Olen tehnyt vanhempain ohjausta sekä yksilö- että ryhmämusiikkiterapiaa. Vuodesta 2011 alkaen olen tuottanut 16 - ­25-vuotiaille kuntotutuspsykoterapiaa, joka on sisältänyt yksilö-, ryhmämusiikkiterapiaa sekä vanhempainohjausta. Vuodesta 2013 alkaen- minulla on ollut oikeus toimia Kelan palveluntuottajareksisteriin kuuluvana yksilöpsykoterapeuttina, joka tarjoaa Kelan kuntoutusosykoterapioita 16 - ­67-vuotiaille. Tulevaisuudessa ryhmämuotoinen kuntoutuspsykoterapia voi tulla kyseeseen.   

​

Olen myös tuottanut musiikkiterapiapalveluita Suur-Helsingin eri kunnille ja yksiköille vuodesta 2001 alkaen. Vuodesta 2003 alkaen olen ollut Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin sopimuspalveluntuotaja. 

 

Terapiatyön lisäksi olen toiminut kouluttajana, luennoitsijana ja työpajojen vetäjänä (mm. musiikkiterapia, luova toiminta ja työnohjaus vuodesta 1996 alkaen) mm. Espoon Vantaan ammattikorkeakoulussa, Sibelius akatemian koulutuskeskuksessa, Helsingin sosiaalialan oppilaitoksessa, Helsingin kaupungilla, Elämäntapaliitossa, Arla-instituutissa ja Näkövammaisten Keskusliitossa sekä Suomen musiikkiterapiayhdistyksen tilaisuuksissa. Olen toiminut myös yksityisenä yksilötyönohjaajana ja ollut kollektiivisesti johdetussa ryhmäohjauksessa osallisena. (Työnohjauksessa puhutaan terapeutin työstä luottamuksellisesti.)

Työkokemus
Julkaisut

 

Olen kirjoittanut vain muutaman musiikkiterapiaan liittyvän julkaisun, osa niistä on julkaisemattomia opinnäytetöitä. 

​

​
Kielitaito ja kommunikaatiomenetelmät

​

Suomi (äidinkieli), englanti (hyvä), ruotsi (kohtalainen) ja ranska (kohtalaisen heikko nykypäivänä).

​

Olen työssäni käyttänyt jonkin verran tukiviittomia sekä erilaisia avustettuja kommunikaatiuomuotoja. Musiikkiterapeuttina ajattelen että musiikin yhdessä tekeminen ja varsinkin improvisaatio on myös sanatonta kommunikointia: siinä jaetaan jotakin tärkeätä kokemuksellisuutta. 

​

Harrastuneisuus

​

Musiikki on aina tavalla tai toisella ollut osa "omia menojani". Kulttuuririennot ovat jonkin verran eläneet iän myötä, mutta tavoitteean on edelleen olla mahdollisimman laaja-alainen. Myös pallopelit hyvässä seurassa kuuluvat viikkorutiineihin vielä toistaiseksi.

​

Julkaisut
Kielitaito ja viestintämenetelmät
Harrastuneisuus
bottom of page