top of page
Musiikkiterapia_logo_vektori.png

Musiikkiterapiaa Kelan vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena (VLK)

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tavoitteena on, että pystyt sairaudestasi tai vammastasi huolimatta tekemään töitä, opiskelemaan tai selviytymään arkielämän toiminnoista paremmin.

 

Sinulla voi olla oikeus musiikkiterapiaan vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena, jos

  • olet alle 65-vuotias

  • sinulla on vamman tai sairauden vuoksi huomattavia vaikeuksia selviytyä arjen toimissa ja osallistua niihin

  • kuntoutuksen tarve kestää vähintään vuoden

  • kuntoutus ei liity välittömästi sairaanhoitoon

  • kuntoutuksen tavoitteet eivät ole hoidollisia, vaan tukevat suoriutumista ja osallistumista.

​​

Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta varten tarvitset kuntoutussuunnitelman, jonka kirjoittaa sinua hoitava lääkäri julkisessa terveydenhuollossa. Keskustele lääkärin kanssa omista kuntoutukseesi liittyvistä toiveistasi ja tavoitteistasi sekä siitä, miten ne sisällytettäisiin arkipäivän toimintaasi.

​

​Jos olet julkisessa laitoshoidossa, sinulla ei ole oikeutta Kelan järjestämään vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen.

​

Kela järjestää vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaille yksilöllisesti suunniteltuja terapioita. Musiikkiterapia kuuluu näihin Kelan järjestämiin terapiamuotoihin. Terapia voi olla yksilö- tai ryhmäterapiaa. Kela myöntää kuntoutussuunnitelmasi perusteella terapioita yleensä 1–3 vuodeksi kerrallaan.

​

Terapia voidaan toteuttaa vastaanottokäynteinä tai joko osittain tai kokonaan arkiympäristössäsi, kuten kotona, koulussa tai päiväkodissa. Omaisesi tai läheisesi ohjaus toteutuu yleensä terapiakäyntien yhteydessä, mutta heille voidaan hakea myös omia ohjauskäyntejä. 

​

Lisätietoja Kelan sivuilta:

Vaativa lääkinnällinen kuntoutus  |  Terapiat  |  Miten haet vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen?

Musiikkiterapiaa Kelan kuntoutuspsykoterapiana 16–25-vuotiaille

Kuntoutuspsykoteterapian tavoitteena on edistää kuntoutujan työ- ja opiskelukykyä sekä tukea opintojen edistymistä, työelämässä pysymistä ja työelämään siirtymistä tai sinne palaamista.

​

Voit saada Kelan korvaamaa psykoterapiaa musiikkiterapiana, jos olet

  • 16–25-vuotias

  • työ- tai opiskelukykysi on uhattuna mielenterveyden häiriön vuoksi

  • olet saanut mielenterveyden häiriön toteamisen jälkeen vähintään 3 kk asianmukaista hoitoa

  • psykiatrin lausunnon perusteella voidaan arvioida, että kuntoutuspsykoterapia on tarpeen työ- tai opiskelukykysi tukemiseksi tai parantamiseksi.

 

Kuntoutuspsykoterapia voi olla yksilö- tai ryhmäterapiaa. Musiikkiterapia on 16–25-vuotiaille tarkoitettu kuntoutuspsykoterapian muoto. Nuoren terapiaan voi liittyä myös vanhempien ohjauskäyntejä.

​​

Kela myöntää tuen vuodeksi kerrallaan. Voit saada psykoterapiaa Kelan tukemana enintään kolme vuotta. Psykoterapiaa korvataan vuodessa enintään 80 kertaa ja kaikkiaan enintään 200 kertaa. Kelan tukemassa kuntoutuspsykoterapiassa asiakas maksaa vain omavastuuosuuden.

​​

Kelan korvaamaa psykoterapiaa voi antaa terapeutti, jonka koulutuksen Valvira on hyväksynyt ja jolla on oikeus käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä. Lisäksi terapeutilla tulee olla koulutus siihen psykoterapiamuotoon, jota hän asiakkaalle antaa.

​​

Olen Kelan hyväksymä musiikkiterapeutti ja tietoni voi tarkistaa Kelan palveluntuottajahausta

​​

Lisätietoja Kelan sivuilta:

Kuntoutuspsykoterapia  |  Miten haet kuntoutuspsykoterapiaan?

Musiikkipsykoterapiaa omalla kustannuksella tai muulla rahoituksella

Musiikkipsykoterapiaan voi hakeutua myös yksityisesti varaamalla itse ajan musiikkipsykoterapeutilta. Hoito voi tapahtua omalla kustannuksella tai muulla rahoituksella, kuten vakuutuksen perusteella.

 

Jos elämäntilanteesi tuntuu raskaalta tai haluat saada tukea ja apua mieltäsi askarruttavien teemojen käsittelyyn, psykoterapia voi olla hyvä vaihtoehto. Ota yhteyttä ja varaa aika tutustumiskäynnille!

Lasten ja nuorten musiikkiterapiaa kuntayhtymän lähetteellä

Musiikkiterapiaan voi päästä myös kuntayhtymän lähetteellä. 

​

Musiikkiterapialla on mahdollista vaikuttaa lapsen kehitykseen monialaisesti ja siksi se on motivoiva hoito- ja kuntoutusmuoto lapsille ja nuorille. Musiikin tuoma ilo ja onnistumisen kokemukset vahvistavat lapsen ja nuoren itseluottamusta ja oma-aloitteisuutta sekä rohkeutta kohdata uusia tilanteita. Lasten ja nuorten terapioissa korostuu hyvä yhteistyö vanhempien ja hoidossa mukana olevien aikuisten välillä. Vanhemmille voidaan järjestää omia tapaamisia terapeutin kanssa. Iän karttuessa nuori saa enemmän vastuuta omista asioistaan. Silloin vanhempaintapaamiset voidaan järjestää eri työntekijän kanssa. Yhteistyötarpeet on hyvä miettiä jo terapiaa suunniteltaessa. 

​

Ota yhteyttä ja varaa aika mahdolliselle tutustumiskäynnille!

Please reload

MT VLK
MT kuntoutuspsykoterapia
MT omakustannus
MT lapset & nuoret kuntayhtymä

Musiikkiterapia sopii kuntoutus- ja hoitomuodoksi kaikenikäisille. Musiikkiterapiassa vuorovaikutuksen päävälineinä käytetään musiikin eri elementtejä, kuten rytmiä, harmoniaa, melodiaa, äänensävyä ja dynamiikkaa. Musiikkiterapia ei edellytä asiakkaalta musiikillisia taitoja tai musikaalisuutta. Musiikkiterapian menetelmiä on monenlaisia: musiikin kuuntelu, laulaminen, soittaminen, improvisointi, säveltäminen tai laulujen muokkaaminen. Menetelmänä voi olla myös muiden luovien menetelmien yhdistäminen musiikkiin, kuten musiikkiliikunta, musiikkimaalaus tai tarinoiden kanssa työskentely. Jotkut musiikkiterapeutit käyttävät hoidon osana erilaisia kehollisia/manipulatiivisia menetelmiä, kuten ns. fysioakustista hoitoa tai muita rentoutusmenetelmiä. 

​

Olen tehnyt paljon työtä autisminkirjoon liittyvien pulmien kanssa. Minulla on vuosikymmeninen kokemus kehitysvammaisen kanssa työskentelystä. Tyypillinen potilaani vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa on kehitysvammainen nuori, useimmiten kouluikäinen tai opiskeleva poika/mies, jolla on vaikeuksia vuorovaikutussuhteissa tai oppimisessa. Musiikkiterapiasta toivotaan apua muun muassa itseilmaisuun ja itsesäätelyyn.  

​

Psykoterapiakuntoutusta tehdessäni olen saanut paljon kokemusta murrosikäisten tai nuoruusikäisten kanssa työskentelystä, musiikkiterapian keinoin. Musiikki saattaa madaltaa kynnystä aloittaa terapia. Musiikki on monelle nuorelle luonteva tapa käsitellä omia kasvuun ja kehitykseen liittyviä tuntojaan ja ilmaista itseään. Osa terapioissani käyvistä nuorista asuu sijoitettuna muualla kuin biologisten vanhempiensa luona. Oireilu vaihtelee masennusoireista käyttäytymisen pulmiin ja myös vakavampiin mielenterveysongelmiin sekä muihin sosiaalisiin vaikeuksiin. Minulla on kokemusta myös aikuispotilaiden kohtaamisesta. 

​

​

Kustannukset

​

Vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa Kela maksaa toteutuneen hoidon kuntoutussuunnitelman ja omien sääntöjensä mukaisesti. Asiakkaalle jäävät maksettavaksi arviointikäynnit, peruutuksien kustannukset ja mahdolliset yhdessä sovitut ylimääräiset tapaamiskerrat. 

​

Erotuksena edelliseen Kelan kuntoutuspsykoterapiassa asiakas maksaa toteutuneesta kuntoutuksesta omavastuuosuuden ja Kela maksaa loput.  

​

Lasten ja nuorten musiikkiterapiassa, HUS kuntayhtymän lähetteellä, ei peritä asiakasmaksuja. Musiikkiterapiaa voi hankkia myös asiakkaan omalla kustannuksella tai muulla rahoituksella, kuten vakuutusyhtiön kautta. 

​

​

Lisätietoja

​

Olen Kelan hyväksymä palveluntarjoaja. Minulla on voimassa olevat sopimukset Kelan kanssa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen järjestämisestä yksilömusiikkiterapiana sekä kuntoutuspsykoterapian järjestämisestä 1624-vuotiaiden nuorten yksilömusiikkiterapiana. Sopimukset lasten ja nuorten sekä aikuisten ryhmämusiikkiterapioista vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena ovat työn alla. Tarkoituksena on palata pitkän tauon jälkeen ryhmäterapioiden äärelle vuoden 2019 aikana. Tietoni voi tarkistaa Kelan palveluntuottajahausta.

​

​Musiikkiterapiapalveluideni piiriin voit hakeutua myös HUS:n kuntayhtymän lähetteellä. Ostopalvelusopimus koskee tällä hetkellä lasten ja nuorten musiikkiterapioita. 

​

Musiikkiterapiaa voi toteuttaa myös asiakkaan omalla kustannuksella tai muulla rahoituksella. 

​

​

Alla on lisätietoja musiikkiterapian eri vaihtoehdoista, niiden ikärajoista, vaatimuksista, muodoista, korvauksista jne. sekä linkit ohjeisiin, joissa kerrotaan, miten terapiaan hakeudutaan.

bottom of page